Przygotowania weselne niosą ze sobą wiele pracy. Jedną z najważniejszych decyzji jest zamówienie odpowiedniego menu. Przy zamówieniu sali możemy zapoznać się z przykładowym jadłospisem przygotowanym przez pracowników domu weselnego. Jednak na co postawić i czym się kierować przy wyborze dań?

Wybór menu

Najważniejsze w wyborze menu to zachowanie równowagi – jedzenia nie powinno być za mało, ale też uginające się stoły od jedzenia to niepotrzebny wydatek. Na standardowym weselu powinno znaleźć się około 4-5 dań ciepłych. Oczywiście nie możemy zapominać o przystawkach, zakąskach, owocach i cieście. Ze względu na różne gusta smakowe gości, na stole weselnym powinny pojawić się różne rodzaje wędlin, ryb czy ciast. Nie można zapominać o osobach, które mogą być wegetarianami. Dla nich powinny być dania przygotowane np. z soi. Jeśli chodzi o dania ciepłe, to trzeba zadbać o różnorodność. Przykładowo, jeśli mają być podane dana mięsne to niech będą przygotowane np. smażona ryba i tradycyjny kotlet schabowy. Goście powinni mieć wybór, który z pewnością im się spodoba.

Przy ustalaniu menu ważne jest również zaplanowanie kiedy dane dania ciepłe mają być podane. Najlepiej jeśli odstępy czasowe będą wynosiły około 3 godziny. Podanie jednego dania za drugim spowoduje, że nasi goście ostatnich dań najprawdopodobniej nie skosztują. Bardzo fajnym pomysłem jest przygotowanie spisu menu z godzinami ich podania, na stołach gości. Będą oni mieć jasną informację co dobrego jest przygotowane z myślą o nich. Częstym błędem pojawiającym się w trakcie wesela to podawanie dań ciepłych w trakcie tzw. oczepin, kiedy to goście mogą wręczyć młodym przygotowany przez nich prezent na ślub. Coraz częściej osoby przybywające na wesele dopytują młodych jaki chcieliby dostać prezent ślubny. Jest to bardzo pozytywne podejście, ponieważ młodzi mogą dostać to, czego naprawdę potrzebują. I tak po odebraniu wszystkich prezentów ślubnych młodzi powinni mieć chwilę, aby móc na spokojnie przenieść w bezpieczne miejsce otrzymane podarunki.

Z ciekawych i popularnych dodatków, które pojawiają się na weselach są tzw. stoły wiejskie. Cieszą się one bardzo dużą popularnością, ze względu na typowo staropolskie dania. Wielkim atutem wiejskiego stołu jest jego funkcjonowanie na zasadzie szwedzkiego stołu. Fajnymi dodatkami, które uatrakcyjnią imprezę weselną są drink bar czy czekoladowa fontanna. Te akcenty na pewno wpłyną pozytywnie na naszych gości.

Jeśli chodzi o wybór menu pod względem dań, to najbezpieczniej jest wybrać potrawy tradycyjne. Takie rozwiązanie powinno przypaść do gustu gości. Decydując się na menu orientalne, możemy doprowadzić do sytuacji, gdzie nasi goście wyjdą głodni. Dania takie jak sushi, krewetki, czy owoce morza mogą być dobrym dodatkiem, ale jako dania główne mogą się nie sprawdzić.