Dekorowanie tortów w stylu angielskim
Trendy w dziedzinie cukiernictwa cały czas ewoluują. Jeszcze do niedawna to przede wszystkim nadzienie stanowiło najważniejszy element ciasta, szeroko komentowany przez babcie na komuniach i ciocie na weselach. Teraz jednak coraz częściej zwraca się uwagę na stronę wizualną słodkich wypieków. Owszem, puszysta masa, czy odpowiednie nasączenie biszkoptów jest bardzo istotne, jednak należy pamiętać, że także wrażenia estetyczne towarzyszące deserowi niebagatelnie wpływają na jego odbiór. Wiedzą to Anglicy, którzy do perfekcji opanowali sztukę dekorowania tortów.
Czym jest styl angielski w cukiernictwie?
Styl angielski to skupianie się przede wszystkim na wizualnej stronie tortu. Nie znaczy to oczywiście, że Anglicy nie przykładają wagi do nadzienia i jakości biszkoptu, jednak fakt pozostaje faktem, że zewnętrzny aspekt przygotowywanych deserów znalazł szczególne miejsce w ich sercach. Tort angielski jest więc tortem ciekawie zdobionym, pięknym wizualnie, dopracowanym w każdym szczególe. Czy na tym jednak kończy się charakterystyka dekoracji w stylu angielskim? Nie!
Dekoracja tortu po angielsku
Elementem, który dekorowanie tortów w stylu angielskim czyni tak wyjątkowym, jest masa cukrowa, którą można dowolnie kształtować i modelować w najróżniejsze formy. Specyfika tego plastycznego lukru pozwala na barwienie go, przygotowywanie pokaźnych arkuszy lub dokonywanie precyzyjnych wykrojów. Jest miękka i plastyczna, dlatego jedynie wyobraźnia cukiernika jest tutaj czynnikiem ograniczającym. Kwiaty, bajkowe postaci, plecionki, a nawet portrety – tort w stylu angielskim to przede wszystkim uczta dla oka!
Dla kogo tort w stylu angielskim?
Słodka masa daje ogromne możliwości jeśli chodzi o dekorowanie tortów. Styl angielski w ozdabianiu sprawdzi się wszędzie tam, gdzie obdarowujący chce, by deser był czymś więcej, niż tylko smacznym ciastem. Słodka syrenka dla małej fanki Disneya, delikatne pajęczyny na imprezę w stylu Halloween, a nawet śmieszne figurki na wieczór panieński – jeśli marzy Ci się niebanalny, przykuwający wzrok tort, wykonanie go w stylu angielskim będzie dla Ciebie idealne!
Czy po tort angielski trzeba udać się do Anglii?
Nazwa „tort angielski” pochodzi od kraju, w którym cukiernicy do perfekcji opanowali sztukę fantazyjnych i drobiazgowych dekoracji z plastycznego lukru. Jednak nie trzeba opuszczać Polski, by cieszyć się tymi słodkimi zdobieniami. Ba, można samemu pokusić się o przygotowanie tradycyjnej, cukrowej masy, jednak trzeba zaznaczyć, że praca z plastycznym lukrem nie jest łatwa – angielscy cukiernicy latami doskonalą swoje zdolności, dlatego jeśli chcemy być pewni efektu „WOW”, najlepiej oddać kuchenne dylematy w ręce specjalistów. Jedynie doświadczeni i wyspecjalizowani cukiernicy, dla których dekorowanie tortów to coś więcej, niż tylko krem śmietanowy i kandyzowane wiśnie są w stanie przygotować deser godny miana prawdziwego angielskiego tortu.