Czas na obiad z indyka! Czyli kilka kroków do zdrowego posiłku
Codzienne rozmyślanie na temat obiadu bywa denerwujące i nudne. Coraz bardziej brakuje nam pomysłów na potrawy pyszne, a jednocześnie zdrowe. Receptą na to jest mięso z indyka. Niewielu z Was wie, że mięso z indyka jest zdrowsze, niż np. mięso z kurczaka. Jak więc odpowiednio je przygotowywać, aby otrzymać pyszny obiad z indyka? Poniżej kilka propozycji.
Makaron z indykiem i brokułami
Składniki:
- pierś z indyka, ok. 250 g
- cały brokuł
- makaron tagiatelle, ok. 250 g
- cebula i czosnek
- jogurt naturalny
- jajko
- sól, pieprz i zioła do smaku
Brokuł należy umyć i rozdzielić na różyczki. Sparzyć we wrzątku kila minut, aż będzie al dente. Podobnie z makaronem. Gotujemy go, ale nie do końca, żeby nie był zbyt miękki. Indyka kroimy w kosteczkę, to samo robimy z cebulą. Przez praskę przeciskamy dwa ząbki czosnku.
Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem i ziołami
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z indyka, patelnię podlać delikatnie oliwą z oliwek. Do piersi dorzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Kiedy indyk zacznie się rumienić, dorzucić także brokuły i całość podsmażać kilka minut. Po chwili na patelnię wrzucamy makaron, a zaraz po nim jogurt naturalny z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy ok. 3 minut, aż zgęstnieje.
Proste, prawda? Do tego dania możemy dodać rozmaite dodatki, np. suszone pomidory, oliwki czy parmezan.
A teraz wersja fit indyka. Łatwa, lekka i szybka sałatka
Składniki:
- pierś z indyka 150 g
- sałata lodowa
- zielony ogórek
- dwa pomidory (lub większa garść pomidorków koktajlowych)
- czosnek
- sól i pieprz
- olej
- ocet balsamiczny
Pierś z indyka kroimy na niewielkie paseczki, obsypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej, aż się zarumieni. Po usmażeniu kroimy pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w kosteczkę, jeśli mamy koktajlowe to wystarczy, że przekroimy je na pół. Ogórka zielonego obieramy i też kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paseczki, ale nie za grube, żeby łatwo nabierało się ja na widelec.
Wszystko wrzucamy do miski. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą łyżkę oleju, pól łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i wlewamy do sałatki. Po dokładnym wymieszaniu, sałatka jest gotowa do spożycia.
Nic łatwiejszego, nawet dla laika, który nie może odnaleźć się w kuchni. Smacznego!
Mięso z indyka jest idealnym mięsem do szybkich i zdrowych obiadów. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny smak, a do tego jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. Warto sięgnąć po nową, zdrowszą wersję obiadu.