Czas na obiad z indyka! Czyli kilka kroków do zdrowego posiłku

Czas na obiad z indyka! Czyli kilka kroków do zdrowego posiłku

Codzienne rozmyślanie na temat obiadu bywa denerwujące i nudne. Coraz bardziej brakuje nam pomysłów na potrawy pyszne, a jednocześnie zdrowe. Receptą na to jest mięso z indyka. Niewielu z Was wie, że mięso z indyka jest zdrowsze, niż np. mięso z kurczaka. Jak więc odpowiednio je przygotowywać, aby otrzymać pyszny obiad z indyka? Poniżej kilka propozycji.

Makaron z indykiem i brokułami

Składniki:

  • pierś z indyka, ok. 250 g
  • cały brokuł
  • makaron tagiatelle, ok. 250 g
  • cebula i czosnek
  • jogurt naturalny
  • jajko
  • sól, pieprz i zioła do smaku

Brokuł należy umyć i rozdzielić na różyczki. Sparzyć we wrzątku kila minut, aż będzie al dente. Podobnie z makaronem. Gotujemy go, ale nie do końca, żeby nie był zbyt miękki. Indyka kroimy w kosteczkę, to samo robimy z cebulą. Przez praskę przeciskamy dwa ząbki czosnku.

Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem i ziołami

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z indyka, patelnię podlać delikatnie oliwą z oliwek. Do piersi dorzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Kiedy indyk zacznie się rumienić, dorzucić także brokuły i całość podsmażać kilka minut. Po chwili na patelnię wrzucamy makaron, a zaraz po nim jogurt naturalny z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy ok. 3 minut, aż zgęstnieje.

Proste, prawda? Do tego dania możemy dodać rozmaite dodatki, np. suszone pomidory, oliwki czy parmezan.

A teraz wersja fit indyka. Łatwa, lekka i szybka sałatka

Składniki:

  • pierś z indyka 150 g
  • sałata lodowa
  • zielony ogórek
  • dwa pomidory (lub większa garść pomidorków koktajlowych)
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • olej
  • ocet balsamiczny

Pierś z indyka kroimy na niewielkie paseczki, obsypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej, aż się zarumieni. Po usmażeniu kroimy pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w kosteczkę, jeśli mamy koktajlowe to wystarczy, że przekroimy je na pół. Ogórka zielonego obieramy i też kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paseczki, ale nie za grube, żeby łatwo nabierało się ja na widelec.

Wszystko wrzucamy do miski. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą łyżkę oleju, pól łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i wlewamy do sałatki. Po dokładnym wymieszaniu, sałatka jest gotowa do spożycia.

Nic łatwiejszego, nawet dla laika, który nie może odnaleźć się w kuchni. Smacznego!

Mięso z indyka jest idealnym mięsem do szybkich i zdrowych obiadów. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny smak, a do tego jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. Warto sięgnąć po nową, zdrowszą wersję obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *