Arabica i Robusta - czym się różnią gatunki kaw?

Arabica i Robusta – czym się różnią gatunki kaw?

Pijemy ją codziennie, w formie espresso, cappuccino, latte macchiato. Zalewaną wrzątkiem lub świeżo zmieloną z ekspresu. Kawa to wspaniały, aromatyczny i pobudzający napar. Dlaczego często potrafi różnić się smakiem? Na opakowaniach tego produktu często można zauważyć napis 100% Arabica lub 100% Robusta. W reklamach staje się to wręcz synonimem dobrej jakości. Jednakże ostatnio coraz częściej można usłyszeć o mieszance kawy arabica z robustą. Czy pomiędzy gatunkami kawy są duże różnice?

Obszar upraw

Kawa Arabika pochodzi z Etiopii, ale uprawiana jest głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, gdyż najkorzystniejsze warunki to tereny górzyste, gdzie temperatura wynosi od 15 do 25 stopni Celsjusza. Kawa Robusta (czasami jest zwana kongijską) również wywodzi się z Afryki. Jednakże obecnie najczęściej uprawniana w Wietnamie, Indiach i Brazylii. Potrzebuje cieplejszego klimatu i temperatury wahającej się w granicach 25-35 stopni Celsjusza. Jest łatwiejsza w uprawie i bardziej odporna na działanie czynników klimatycznych.

Wyjątkowy smak

Głęboki aromat z wyczuwalną nutą czekolady, owoców, czasami miodu, lecz dużo mniej kofeiny to cechy arabiki. Po skosztowaniu robusty różnica w smaku będzie wyczuwalna niemal natychmiast, to kwaśny i gorzki aromat. Po zaparzeniu espresso można zauważyć też dużo gęstszą cremę.  Jest to kawa gęstsza, o dużo bardziej wyrazistym smaku.

Wygląd ziaren

Arabika jest odmianą jaśniejszą, większą o eliptycznym kształcie. Linia ziarna przypomina literę S. Robusta charakteryzuje się mniejszymi ziarnami o owalnym zarysie. Ich kolor może wpadać czasami w odcień zieleni lub szarości. Rozpoznamy je też po przecięciu prostą, grubą linią.

Zawartość kofeiny i odczuwana intensywność

Arabika: Zawiera ok. 1-1.5% kofeiny, co jest zawartością dość niską.

Robusta: 2-5% kofeiny, co oznacza, że jest kawą dużo mocniejszą i może mieć działanie pobudzające.

Cena

Arabika jest dużo trudniejsza w uprawie, co ma wpływ na jej cenę. Robusta jest odmianą bardzo wydajną, jej krzewy osiągają wysokość nawet do 10 metrów. Oznacza to, że może być sprzedawana po niższej cenie. Nie świadczy to jednak o jej jakości, a wynika wyłącznie z dogodnych i łatwych warunków uprawy.

Popularność

O ile sprzedaż arabiki osiąga ok. 80% sprzedaży światowej, to należy pamiętać, że wskazane gatunki można mieszać. Najczęściej spotykane proporcje to 80% kawy Arabiki i 20% Robusty lub proporcje po 50%. Jest to połączenie o bardzo szlachetnym smaku. Przewaga arabiki wpływa na kwaskowy smak, a dodatek robusty zwiększa zawartość kofeiny.

Arabikę, Robustę czy mieszankę tych 2 rodzajów kawy w atrakcyjnej cenie kupisz w internetowej hurtowni kawy – spozywczo.pl .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *